June 24, 2024

Zoloft

Bloggers Network

Vadenje zuba bez straha

3 min read
vađenje zuba

Vađenje zubapodrazumeva vađenje celog zuba iz njegovog ležišta u kosti vilice. Nije primamljiva opcija, ali ima trenutaka kada Vam ne preostaje ništa drugonego da izvadite jedan ili više zuba. Sada, ako se baš plašite bola, umirite malo sebe i razmišljajte o tome da zapravo idete u posetu iskusnom stomatologu i da će sve proteći brzo i bezbolno. Zaista, velika većina intervencija za vađenje zuba je brza i jednostavna.

Dobro bi bilo da posetite iskusnog i veštog stomatologa ne samo kada je vađenje zuba u pitanju. Možda ćete pored rešavanja ovog akutnog problema takođe morati da sanirate i druge probleme različitimstomatološkim procedurama. To može biti konzervativna procedura, kozmetička procedura, ortodoncija, izbeljivanje zuba ili bilo šta drugo.

Ekstrakcija – jedina opcija


Postoje mnogi stomatološki problemi, kao što su karijes, apsces u zubu, impaktirani zub, nepravilno postavljeni zub, povrede zuba, bol u zubima, možda imate istrošene zube, bolesti desni, itd. Za svaki od navedenih problema postoje adekvatne stomatološke procedure za lečenje i mnogi od ovih problema se mogu rešiti i bez vađenja zuba. Zaista, kad god je to moguće, stomatolozi daju prednost očuvanju prirodnih zuba. Ali, nažalost, ponekad je vađenje zuba najbolja opcija za opšte oralno zdravlje.

Zašto ići na vađenje zuba


Ako patite od uznapredovaleparodontalne bolesti ili imate duboki karijes i proces na korenu zuba, oštećenje zuba itd., zbog čega zub nije moguće popraviti, možda ćete morati da odete na vadjenje zuba. Ponekad stomatolozi preporučuju ekstrakciju kako bi se napravio prostor za ortodonciju, implantate zuba, itd.

Ekstrakcije su jednostavne


U većini slučajeva, vadjenje zuba je jednostavno. Međutim, mnogo zavisi od specifičnog problema i stanja u ustima. To može biti prilično neinvazivna i bezbolna procedura. Naročito ukoliko su korenovi zuba postavljeni pravilno, nemaju zakrivljene vrhove korenova, i sl. Međutim, ako neki od vaših zuba nisu u potpunosti izbili ili su slomljeni blizu linije desni, stomatolog će možda morati da napravi rez da oslobodi zub ili da turbinom ukloni nešto kosti blizu zuba. U svakom slučaju i komplikovana ekstrakcija je komplikovana za stomatologa, ali ne bi trebalo da bude i za pacijenta. Pacijent je pod anestezijom, i ne oseća ništa u oba slučaja.

Šta očekivati pre procedure?


Zubar će obavezno zatražiti Vašu medicinsku istoriju i detaljno i pažljivo pogledati rendgenski snimak. Tokom postupkaimaćete lokalni anestetikom. Utrnuće Vam zub, vilica i desni i obezbediće bezbolnu proceduru.

Nakon ekstrakcije, stomatolog će očistiti ranu. Ukoliko je rana velika zubar može postaviti nekoliko šavova kako bi pomogao da mesto efikasno zaceli. Takođe će gazomzaustaviti krvarenje.

I na kraju


Ako se plašite da ćete možda morati da odete na vađenje zuba, morate znati da mnogi postupci mogu da spasu Vaše zube. Međutim, ako je neophodno, procedura je bezbolna, pod uslovom da zub nije pod velikim otokom pa da zbog otoka anestezija ne može da deluje.

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.